Konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku, 31 lipca 2016 r.
Konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku
organizowany przez Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku
w ramach XXI Święta Chleba w Gdańsku
finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
Do Konkursu zgłosiło się 12 uczestników. Komisja Konkursowa w składzie:
1. Bożena Latawiec - technolog z Piekarni-Cukierni Sławomir Mielnik,
2. Józef Ziółkowski - mistrz piekarstwa,
3. Stanisław Płotka - piekarz, technolog z Gdańskich Młynów,
4. Wiesław Kuropatwa - technolog z Młynów Szczepanki,
5. Bogusław Galiński - technolog z GS Żukowo
oceniła wypieki biorąc pod uwagę następujące kryteria: kolor, smak, struktura w przekroju oraz wrażenie ogólne.
Laureatami Konkursu zostali:
I miejsce – pani Urszula Gora z Pruszcza Gdańskiego za chleb żytnio-orkiszowy z czarnuszką i siemieniem lnianym,
II miejsce – pan Mateusz Bober z Papierni w gminie Lipusz za chleb wieloziarnisty na maślance,
III miejsce – pani Małgorzata Dejdo z Gdańska za chleb pszenno-żytni z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego oraz suszoną żurawiną,
wyróżnienie – pani Dorota Wawryn z Gdańska za chleb żytni z czarnuszką, słonecznikiem i siemieniem lnianym.