Komunikat o błędzie

User warning: The following module is missing from the file system: standard. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1156 of /home/idrs/domains/cech.gdansk.pl/public_html/includes/bootstrap.inc).

Baltpiek 2013

Blisko 250 Wystawców z 8 krajów zaprezentowało swoją ofertę w ramach zintegrowanego projektu branżowego, który odbył się w dniach 22-24 maja 2013 r. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku. Premierowy projekt połączył cztery specjalistyczne tytuły targowe: 15. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, 17. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO, dofinansowane z Funduszu Promocji Mleka - 16. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA oraz 12. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH.

To wyjątkowe przedsięwzięcie cieszyło się ogromnych zainteresowaniem gości branżowych oraz indywidulanych odwiedzających. Odwiedziło je 5 tys. zwiedzających, a wśród nich: właściciele, menadżerowie, ajenci restauracji, kawiarni, barów, pizzerii, stołówek, jadłodajni, firm cateringowych, hoteli, pensjonatów, ośrodków wypoczynkowych, piekarni, cukierni, lodziarni, smażalni ryb, sklepów spożywczych, rybnych i nabiałowych, hurtowni spożywczych i nabiałowych oraz szefowie kuchni, dietetycy, technolodzy żywienia, a także dyrektorzy i przedstawiciele ds. zakupów sieci supermarketów i dyskontów.

Obok różnorodnej oferty handlowej tegoroczna edycja Targów niezwykle bogata była w liczne wydarzenia programowe. Miłośnicy dobrej kuchni mieli okazję kibicować młodym adeptom sztuki kulinarnej podczas II Ogólnopolskiej Olimpiady Kulinarnej Młodych Kucharzy zorganizowanej przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Ten kulinarny konkurs i show poprowadził znany muzyk i satyryk - Krzysztof Skiba. Najlepsza w tych zmaganiach okazała się drużyna z gdańskiego Sports Hospitality.
Po raz pierwszy Targom GASTROEXPO towarzyszyła Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców, zorganizowana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Międzynarodowe Targi Gdańskie SA oraz Carving Team Poland. Zwycięzcą Olimpiady został Paweł Sztenderski.

W ramach Targów BALTPIEK już po raz trzeci odbył się Konkursu Cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku „Kuźnia Słodkich Talentów”, którego tegorocznym tematem przewodnim było hasło MAJÓWKA. Głównym celem konkursu jest promowanie utalentowanych uczniów oraz najlepszych szkół kształcących cukierników w środowisku branżowym, jak również dążenie do podniesienia rangi zawodu, zachęcenie młodzieży do dalszego doskonalenia umiejętności zawodowych oraz stworzenie możliwości sprawdzenia się w warunkach współzawodnictwa. Zmaganiom przyglądał się i komentował mistrz branży cukierniczej Tomasz Deker. Tym razem najlepsze okazały się: Iwona Rostkowska i Paulina Drojecka z Pomorskich Szkół Rzemiosł w Gdańsku.

W ramach Targów nie zabrakło również konkursów dla wystawców, w tym: Konkursu o Medal Mercurius Gedanesis Targów BALTPIEK i GASTROEXPO 2013 oraz Nagrody Specjalne (Puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) na najlepsze produkty prezentowane na targach, konkurs o Grand Prix Mercurius Gedanensis POLFISH 2013, Konkursu o ZŁOTĄ MLECZNĄ REWIĘ 2013 i Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. Tegoroczną nowością targów BALTPIEK był Konkurs na najlepszy wypiek targów o Puchar Prezesa MTG SA. Tym wyjątkowym wypiekiem uznany został chleb na liściu chrzanu Piekarni-Cukierni Sławomir Mielnik.
Na targach nie zabrakło kulinarnego i piekarskiego show, w ramach którego podziwiać można było: pokazy sztuki piekarniczej Irlandczyków i Węgrów, gotowanie Drużyny Olimpijskiej Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, triki barmańskie w wykonaniu Flair Brothers (uczestnika programu Mam Talent), mistrzów sztuki cukiernictwa, a także pokazy gotowania dietetycznego.

Wspólny program imprez obejmował zarówno liczne spotkania dla branży, profesjonalne szkolenia, seminaria, jak i skierowane do odbiorców indywidualnych konsultacje i porady, w tym przygotowany we współpracy z Akademią Skutecznej Diety sektor porad dietetyków i konsultantów żywieniowych, wykłady dla młodzieży, a także ciesząca się ogromnym zainteresowaniem analiza składu i masy ciała.

Na szczególną uwagę zasługuje międzynarodowa konferencja skierowana do branży piekarniczej
i cukierniczej pt. „Pierwszoplanowe działania na rzecz rozwoju piekarstwa rzemieślniczego”, zorganizowana w ramach Targów BALTPIEK przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP i Międzynarodowe Targi Gdańskie SA pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Międzynarodowej Unii Piekarstwa i Ciastkarstwa UIB . Wśród prelegentów znalazły się takie osobistości jak: Peter Becker - Prezes UIB, Claude Batel - Prezes Federacji Właścicieli Piekarń w Regionie Alpy Śródziemnomorskie, Redaktor Naczelny czasopisma „Piekarz – Przedsiębiorca”, Christian Vabret - Zastępca Prezesa Konfederacji Narodowej Francuskiego Piekarstwa i Ciastkarstwa, Przewodniczący Komisji UIB – Ekonomia i Polityka Socjalna oraz Bronisław Wesołowski - Prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Stefan Jakubski - Dyrektor ds. Handlowych Produktów Profesjonalnych ZT „Kruszwica” S.A. Celem Konferencji było pokazanie, iż piekarze - rzemieślnicy w dzisiejszych czasach zbyt wiele oczekują od działań zmierzających do zwiększania spożycia pieczywa, a zbyt mało uwagi poświęcają doskonaleniu zarówno jakości produktów, jak i przedsiębiorczości.

Przedstawiciele branży rybnej licznie i bardzo aktywnie uczestniczyli w konferencjach i seminariach towarzyszących Targom POLFISH. Na konferencji „A2A Logistic Conference” organizowanej przez Urząd Miasta Gdyni rozpatrywano kwestię optymalizacji procesów logistycznych między Polską a Skandynawią. Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych przeprowadziło po raz kolejny Forum Akwakultury, a Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego przygotowało dwie interesujące konferencje: „Identyfikowalność i Znakowanie Produktów Rybnych” oraz „Wartość Odżywcza Ryb”, czyli tematy wciąż aktualne i bardzo ważne zarówno dla branży, jak i dla konsumentów. Dla wielbicieli produktów rybnych nie zabrakło atrakcji w postaci live cooking połączonych z degustacjami i pokazami przygotowania dań od samego początku, jak np. patroszenie karpia na tzw. „zakąskę karpiową” i małże błękitne w białym winie.